Menu:

Katalánský krém

Těžko říct, jestli v dnešní době ještě žije člověk, který by neznal olivový olej a jeho blahodárné účinky. Tato typicky středomořská tekutina se považuje nejen za velmi zdraví prospěšnou, ale také za velmi chutnou. Pokud si uděláte lehký zeleninový salát a zakápnete jej trochou olivového oleje, dodáte mu znamenitou chuť, bez které už se v budoucnu neobejdete. Kromě jídla se olivový olej používá také ve farmacii a kosmetice. Krémy, které jsou obohacené olivovým olejem, mají specifickou vůni a díky mono-nenasyceným mastným kyselinám a vitamínu E jsou vyhledávanými na trhu. V oblasti se dokonce tento olej používá na mazání pleti při opalování pro jeho zvláčňující ozdravné účinky. Navíc vaší pokožce dodá typicky zlatý nádech, takže vaše opálení bude i vaší chloubou.


Samotný olej se dostává z olivovníků. Tyto stromy jsou česány od měsíce října zhruba do ledna. Vše záleží na druhu stromu. Olivy jsou setřepány ze stromu dlouhými klacky a padají do předem nachystaných prostěradel na zemi. Zde jsou potom shrnuty do kádě, ze které se poté vylisuje již zmíněný olivový olej. Pokud nemáte zrovna náladu na zeleninový salát zakápnutý olejem, můžete zvolit olivy jako delikatesu například ke sledování filmu v televizi. Velmi vyhledávanou pochoutkou jsou olivy plněné červenou paprikou. Tyto olivy jsou již vypeckované a namísto tvrdé pecky je v nich vložen kousek papriky. Tato kombinace dodá olivám na chuti a jsou opravdovou pochoutkou.


Pokud máte chuť na něco opravdu exotického, pak je správnou volbou katalánský krém, jehož příprava není vůbec složitá. Stačí vám k ní vanilkový lusk, mléko, vajíčka a cukr. Jakmile vanilkový lusk rozlousknete, vydlabete z něj dužinu a vše povařte v mléce s trochou skořice. Skořice dodá všemu krásnou a pro ni typickou vůni. Poté v jiné misce utřete krém z vajíček a cukru. Jakmile máte vše hotovo, stačí krém vmíchat do vlažného mléka a skořice. Ve vodní lázni poté zhruba patnáct minut míchejte a poté dejte vychladit do ledničky. Hotovou směsí naplňte jakékoliv misky a máte postaráno o absolutní delikatesu. K ní už stačí otevřít pouze nějaké dobré víno, které je pro příjemnou atmosféru naprostou nezbytností. Za zmínku a doporučení určitě stojíTorre del Veguer Cabernet Sauvignon Crianza, ročník 2006, které patří k opravdovým španělským skvostům. Společně s katalánským krémem vše naservírujte své partnerce či partnerovi a máte postaráno o opravdu zajímavý a krásný večer.

12. 04. 2012