Menu:

Udělejte si radost španělskou kuchyní

S podzimem přichází čas, kdy trávíme mnohem více času venku než během letních teplých dnů, kdy nás naopak láká příroda a spousta dalších činností být venku. S tím je dost času spojeno také vymýšlení a plánování pokrmů k obědům a večeřím. Ke zpestření Vašeho jídelníčku můžete hledat inspiraci nejen v klasické české kuchyni, ale také v té španělské a to klidně na www.bassta.cz.

Podzim v duchu španělské kuchyně

Recepty ze španělské kuchyně jsou oblíbené po celém světě. Není divu, neboť tato západoevropská gastronomie je plná různorodých chutí. Navíc platí, že co region to odlišné pokrmy. Španělská kuchyně je ovlivněna stravováním Arabů a Židů, kteří žili na Pyrenejském poloostrově ve středověku, stejně jako kulinářské umění nového světa. Španělé byli na počátku novověku prvním objevili především amerického území. Díky geografické poloze jsou ve španělské kuchyni patrné také znaky francouzské kuchyně. Ve Španělsku můžete ochutnat, jak jídla, která jsou typická pro určité regiony, tak pro celou zemi. Při přípravě španělských pokrmů se jen stěží obejdete bez olivového oleje, česneku, cibule, rajčat či paprik. Z koření je oblíbený především šafrán, římský kmín i med.

Co ochutnat ze španělské kuchyně?

K typickým španělským pokrmům, které byste si neměli nechat příležitost uniknout, rozhodně patří paella. Základem tohoto pokrmu je rýže, kuřecí maso, mořské plody, zelenina i koření. Ze zeleniny do paelly patří především cibule, česnek, rajčata a papriky. Šafrán můžete nahradit barvivem a mletou paprikou. Paellu do země přinesli Arabové. Za svou historii se stala typickým jídlem pro Valencii. Dnes ji můžeme ochutnat v mnoha podobách. Často se pro přípravu paelly používá rovněž králičí maso. Další možností, jak dostat kousek španělských potravin na talíř, je tortilla espoňola. Právě ta je totiž považována za národní jídlo. Tortillu espaňolu si lze představit jako omeletu ze syrových brambor, vajec a cibule. Velmi často se servíruje studená. V pohodlí Vašeho domova si můžete připravit také velmi lahodnou studenou polévku gazpacho.

27. 09. 2021