Menu:

Recept na Chorizo

Kdo jednou byl ve Španělsku, určitě nikdy nezapomene na typickou pohodovou atmosféru, přátelské obyvatele, malebné vesničky a býčí zápasy. Na co ovšem nelze také zapomenout jsou pro Španělsko tak typické vinice táhnoucí se po úbočích Pyrenejského poloostrova. A když už si vzpomenete na vinice, není to v mysli tak daleko, a vybaví se vám i velmi chutná španělská vína. Zajímavostí je, že Španělsko je zemí, která má nejvíce vinic na světě. Plocha, která je zde pokryta vinicemi má více, než úctyhodných milion hektarů. I přesto, že vlastní tolik vinařských ploch, je Španělsko až třetí na světě v objemu produkce vín. Před ním je Francie a dokonce Itálie. Vše je otázkou toho, že na vyprahlých lánech je třeba dodržovat více prostoru pro pěstování vinné révy, což má za důsledek větší mezery mezi jednotlivými řádky.


Když je řeč o víně, neodmyslitelnou součástí posezení s ním jsou i olivy. Těchto plodů je nepřeberné množství druhů a záleží pouze na nás jaké si vybereme a jak připravené je budeme konzumovat. Klasikou v Evropě se staly olivy plněné sladkou nebo pálivou paprikou. Tyto olivy jsou již vypeckovány, a jak již bylo výše napsáno, vnitřek je namísto pecky vyplněn kouskem papriky. To dává olivám specifickou chuť, díky níž jsou ve světě tak oblíbené. Pokud byste se domnívali, že černé olivy jsou jinou odrůdou, než olivy zelené, byla by vaše domněnka špatná. Tmavé olivy se sbírají až v měsíci srpnu a jedná se o olivy, kterou jsou již zralé, na rozdíl od oliv zelených. Ty se sbírají již na podzim a jsou nezralou formou oliv tmavých.


Pokud ještě nemáte španělských delikates příliš, můžete si připravit chorizo. Jedná se o typicky španělské jídlo, na které potřebujete vepřové maso, víno, sůl, česnek, sušené feferonky a nejrůznější koření na dochucení dle vlastních potřeb. Protože v jednoduchosti je krása, je i recept naprosto zvládnutelný. Ze všeho vyrobíte směs, kterou poté pomocí mlýnku natočíte do připravených střívek. Ta dáte do ledničky na několik dní uležet. Poté vytvořené klobásky zabalíte do voskovaného papíru, který vám je nadále udrží v naprostém pořádku po řadu dalších týdnů. Pokud ještě zvolíte místo obyčejného olivového oleje panenský olivový olej, budete mít postaráno o to, že jídlo bude naprostá pochoutka, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat a budete vymýšlet způsob, jak se opět dostat na dovolenou do Španělska.

12. 04. 2012