Menu:

Polévka Gazpacho

Španělská kuchyně se řadí mezi jednu z nejlepších na světě. Její pokrmy jsou pestré, barevné a často překvapí svou kořeněnou chutí. Ingredience pro přípravu jídel jsou vždy čerstvé a rozmanité. Základem všech pochutin je kvalitní olivový olej, na kterém se připravují různé druhy masa, ryby, mořské plody nebo pouze zelenina. Mezi nejpoužívanější zeleninu patří rajčata, lilek a červená paprika a z koření nejvíce vynikají chilli papričky, pepř a šafrán. Jako příloha se podávají brambory, rýže nebo bílý chléb. Nedílnou součástí každé dobré večeře jsou španělská vína, která vhodně doplní chuť každého jídla.
 
Kromě klasických španělských jídel jako jsou paella, tortilla nebo chorizos stojí za vyzkoušení i studená polévka Gazpacho, která se připravuje z čerstvé zeleniny. Téměř každá španělská rodina vlastní svůj originální recept, který se dědí z generace na generaci. Tato specialita se servíruje v každé restauraci jako předkrm a každý, kdo zavítá do Španělska, by ji měl ochutnat.  

Příprava Gazpacha je poměrně rychlá. Základem jsou chutná a vyzrálá rajčata, která dodávají ideální chuť. Při její přípravě nejprve spaříte rajčata ve vařící vodě a potom je oloupete a nakrájíte na drobné kousky. Společně se šalotkou, paprikou, česnekem, oloupanou okurku nakrájenou nadrobno a dalšími surovinami jako jsou olivový olej, suché červené víno nebo vinný ocet hmotu rozmixujete v mixéru a dochutíte ji solí, pepřem a cukrem. Takto připravená polévka se přelije do skleněné mísy a nechá se zakrytá pořádně vychladit v ledničce. Doba přípravy činí přibližně 15 minut a chlazení trvá přibližně dvě hodiny. Polévku je možno ozdobit teplými chlebovými krutony těsně před jejím servírováním. Gazpacho je velmi chutnou a osvěžující polévkou především v letním období a turisté jistě ocení její chuť.

05. 07. 2012