Menu:

Španělská kuchyně ve světě

V každé zemi naleznete kromě restaurací nabízejících typické místní pokrmy i mnohé se zahraniční kuchyní, mezi které tradičně patří asijské, řecké, italské, mexické a španělské speciality. Španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Je zdravá, plná čerstvých ingrediencí a překypuje typickými vůněmi i rozmanitými barvami. V zahraničí inspiruje mnohé restaurace k přípravě tradičních španělských pokrmů jako jsou například paella nebo studená rajčatová polévka gazpacho, či alespoň jejich variant.

V mnoha zemích byly otevřeny specializované španělské obchody, ve kterých lze zakoupit veškeré potřebné ingredience pro přípravu oblíbených jídel, ve kterých samozřejmě nesmí chybět vyhlášený panenský olivový olej. Návštěvnost těchto „speciálek“ je poměrně vysoká a bez nadsázky lze říci, že středomořské delikatesy a pokrmy z nich slaví úspěch na všech frontách. Lidé všeobecně rádi experimentují a zkouší stále nové či neznámé chutě, a ty středomořské jsou neustále vyhledávány pro jejich vyváženost a lahodnost.

Vydáte-li se na pobytový zájezd do zahraničí, brzy si povšimnete, že jídlo servírované v hotelech je směsí pokrmů různých kultur tak, aby si každý strávník byl schopen vybrat to svoje. Jednoduše narazíte na různé variace paelly, guláše, zastoupeny budou různé masové pokrmy v kombinaci s rýží, bramborami či grilovanou zeleninou a nebudou zajisté chybět ani oblíbené těstoviny. Většinu těchto jídel v hojném množství doplní španělská rajčata, mořské plody, koření či černé nebo zelené olivy. Ať se tedy vydáte do jakéhokoli civilizovaného koutu světa, zajisté ve větších městech naleznete a možná i ochutnáte ingredience a pokrmy ze španělské kuchyně.

22. 09. 2012