Menu:

Olivové oleje v tuzemské kuchyni

Přivezli jste si z letní dovolené kvalitní panenské oleje ze Španělska a rádi byste je darovali také Vaším nejbližším dárek k Vánocům? Za skvělou cenu je můžete nakoupit již dnes v e-shopu společnosti BMC Brno. V nabídkovém katalogu najdete, jak extra panenské olivové oleje, tak olivové oleje z pokrutin. Kromě olivových olejů můžete u BMC Brno nakoupit také broskvev gastro balení.

Jaký je rozdíl mezi panenským a rafinovaným olivovým olejem?

Možná jste doposud neměli vůbec ponětí, jaký je mezi jednotlivými olivovými oleji rozdíl. Panenské oleje jsou lisované z celých plodů téměř zastudena. Tento typ olivového oleje se doporučuje používat při přípravě studené i teplé kuchyně. Podmínkou je však nepřesáhnout 210 °C. Právě tato teplota je totiž stanovena jako maximální pro ohřívání pokrmů na olivovém oleji. Olivové oleje s označením extra panenský neboli Extra virgin patří k těm nejkvalitnějším olivovým olejům, jaké je možné pořídit. Vyrábí se pouze mechanickým postupem. Je pro ně charakteristická výrazná olivová chuť i vůně. Nejvyšší kvalitu extra panenských olejů dosahují ty, které byly lisované bez pecek. Rafinované oleje jsou připravovány lisováním za vysokých teplot a pod tlakem. Následně jsou tyto oleje chemicky upravovány. Z tohoto důvodu se doporučují používat především při smažení.

Proč používat při přípravě pokrmů právě olivové oleje?

Důvodů, proč používat při přípravě pokrmů právě olivové oleje, je hned několik. Kromě toho, že jsou mnohem zdravější než třeba slunečnicové oleje, zpomalují také stárnutí. Jsou zdrojem vitamínů A, K, D a E a snižují hladinu cholesterolu. Podporují funkci žlučníku, vstřebávání vápníku a působí preventivně před nádorovými onemocněními.

25. 10. 2018